Święto czosnku! 19 kwietnia!

Czosnek był używany od najdawniejszych czasów w medycynie ludowej do leczenia chorób zakaźnych. Działanie przeciwpasożytnicze świeżego czosnku było znane już w Starożytności. W średniowieczu czosnek stanowił podstawę leczenia przeciwepidemicznego. Już dawno stwierdzono, że czosnek hamuje rozwój bakterii i grzybów. Często był stosowany w chorobach płuc, górnych dróg oddechowych, zakażeniach przewodu pokarmowego i skóry.

Niestety allicyna ma postać lotną i najwięcej tego organicznego związku znajduje się jedynie w świeżo zerwanym czosnku – maksymalnie do trzech tygodni po zbiorze. Naukowcy porównali moc allicyny do penicyliny i okazało się, że stosunek jest 1:15, czyli 1 mg allicyny ma moc działania 15 mg penicyliny. Główną zaletą czosnku jest jego wpływ na utrzymanie równowagi mikrobiologicznej jelit. Wspomaga układ odpornościowy, i oddechowy. Wywiera pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, rozszerza naczynia krwionośne i obniża ciśnienie krwi. Czosnek wykazuje silne działanie oczyszczające krew z produktów przemiany materii. Posiada właściwości antyoksydacyjne. Korzystnie wpływa na poziom cholesterolu we krwi oraz na prawidłowe funkcjonowanie wątroby. Poprawia trawienie, wzmacnia naturalne mechanizmy obronne organizmu oraz podwyższa ogólną sprawność, zarówno fizyczną jak i psychiczną. Antybakteryjne działanie czosnku pomaga zapobiec chorobie nowotworowej, liczne badania sugerują, że czosnek blokuje przemiany komórek mogące prowadzić do nowotworu, i wręcz może niszczyć komórki rakowe, które już się pojawiły. Czosnek dzięki swoim właściwościom odbudowuje zniszczoną florę bakteryjną w jelitach po przebytych kuracjach antybiotykowych. Również liczne badania wykazały, że czosnek ma pozytywny wpływ na metabolizm węglowodanów, zwiększa wrażliwość komórek na insulinę.

Czosnek jest skutecznym lekarstwem na większość dopadających nas chorób, może być stosowany przez dzieci, dorosłych oraz osoby starsze, jednak większość osób rezygnuje z jego spożycia, ponieważ kojarzy się z niezbyt przyjemnym zapachem. Warto jednak przełamać się i wprowadzić czosnek do swojego jadłospisu lub można korzystać ze sprawdzonych suplementów diety.

Ponadto czosnek doskonale działa w leczeniu wszystkich chorób infekcyjnych i zakaźnych, przy przeziębieniu, bólach gardła, zapaleniu migdałków, kaszlu, grypie, pleśniawkach jamy ustnej, oraz do walki z gronkowcem, innymi bakteriami, wirusami, grzybicą i robakami. Wspomaga leczenie biegunek, nieżytu żołądka, jelit, w zapaleniu okrężnicy. Stymuluje pocenie się, oczyszcza układ oddechowy i skórę. Spowalnia procesy starzenia, poprawia funkcjonowanie mózgu w starszym wieku ochraniając neurony. Działa na obniżenie poziomu ciśnienia krwi, wpływa na wydzielanie serotoniny, działa uspokajająco ułatwia zasypianie, odtruwa, hamuje rozwój guzów nowotworowych. Jeśli nie możesz przełamać się do surowego czosnku polecamy…

Czosnek kiszony – przepis

Składniki:
• 10 główek czosnku polskiego
• korzeń chrzanu
• kilka ziarenek ziela angielskiego
• łyżeczka pieprzu ziarnistego
• 3 liście laurowe
• suszone kwiaty i łodygi kopru
• łyżeczka gorczycy
• 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej
• 1 litr wody
• małe słoiczki z nakrętkami

Wykonanie:

Czosnek podzielić na ząbki, obrać. Chrzan obrać, pokroić na kawałki. Słoiki umyć i wyparzyć wrzątkiem.
Na dno każdego słoika ułożyć 2 kawałki korzenia chrzanu, 5-6 ziarenek pieprzu, ziele angielskie, ½ liścia laurowego, i ¼ łyżeczki gorczycy. Ząbki czosnku ułożyć w słoiku, na wierzch dodać kilka kawałków kopru i zalać gorącą solanką przygotowaną w proporcji podanej poniżej.

Solanka:

Na 1 litr wrzącej wody dodać 1 łyżkę soli z lekką górką (koniczynie kamienna niejodowana – sprawdź dlaczego) . Całość gotować kilka chwil, odstawić. Wypełnić słoiki mocno ciepłą solanką i szczelnie zakręcić. Tak przygotowane przetwory należy pozostawić w zacienionym miejscu w temperaturze pokojowej do kiszenia/fermentacji przez 2 -3 tygodnie.

Po tym czasie, gdy ustanie proces fermentacji/kiszenia, a woda w słoiku będzie już klarowna, należy jeszcze raz dobrze dokręcić słoiki. Po ustaniu fermentacji można kiszonkę pasteryzować, ale wówczas wysoka temperatura pozbawi zawartość słoika wielu cennych składników.Czosnek kiszony przechowujemy w chłodnym i suchym miejscu.

źródło: www.wikirose.pl

Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress