Światowy Dzień Mleka Roślinnego – 22 sierpnia Spróbuj mleka roślinnego!
Dnia 22 sierpnia obchodzimy Światowy Dzień Mleka Roślinnego, zapoczątkowany w 2017 przez koalicję organizacji na czele z ProVeg International, międzynarodową organizacją działającą na rzecz świadomości żywieniowej, i platformą Plant Based News. Z tej okazji ProVeg Polska startuje z kampanią społeczną, w ramach której promuje etyczne, zdrowe i przyjazne środowisku alternatywy dla mleka pochodzenia zwierzęcego. W ramach tegorocznej kampanii na wiatach przystankowych w Warszawie zobaczymy citylighty zachęcające do zamiany mleka krowiego na alternatywy roślinne. Dodatkowo na specjalnie stworzonej stronie internetowej kampanii worldplantmilkday.pl ruszyło 7-dniowe wyzwanie „7 dni bez mleka!”, a topowe wegańskie lokale gastronomiczne będą serwowały kawę i desery na bazie mleka roślinnego w specjalnej cenie lub z bonusami dla klientów.
Mleko roślinne jest lepsze!
Istnieją 3 podstawowe powody, by spróbować mleka roślinnego!
Po pierwsze, nasze zdrowie.
Badania pokazują, że pełnowartościowa dieta roślinna, zawierająca mleko roślinne jest korzystna dla zdrowia i może zapobiec chorobom takim jak: nadciśnienie tętnicze, otyłość, cukrzyca, choroby serca i niektóre nowotwory.
Po drugie, zwierzęta.
Ze względu na ogromną produkcję mleka, krowy mleczne muszą znosić uciążliwe i stresujące warunki życia. Trzymane są w ciasnych kojcach, przez całe życie nie mają dostępu do pastwisk. By produkować mleko, muszą być w ciąży. Przechodzą zatem wymuszone inseminacje, wielokrotne ciąże i ciągły udój. Oddziela się je od cieląt, co obu stronom dostarcza ogromnego stresu.
Po trzecie, środowisko.
Na świecie żyje 270 mln krów mlecznych. Hodowla zwierząt jest jedną z głównych gałęzi gospodarki powodujących zanieczyszczenie środowiska, w tym emisję gazów cieplarnianych, niszczenie gleby, naturalnych siedlisk i bioróżnorodności. Jest też jednym z głównych czynników przyspieszających zmiany klimatu, odpowiadając za 14,5% globalnej emisji gazów cieplarnianych, co przewyższa emisję całego światowego sektora transportu.
Eksperci dodają, że w przejściu na dietę roślinną pomaga dostępność i smak. Napoje roślinne są teraz do kupienia prawie we wszystkich sklepach, supermarketach czy lokalach gastronomicznych. Występują w różnych wariantach i odmianach. Można je produkować z soi, owsa, migdałów, kokosa, konopi, ryżu, orzechów nerkowca, a nawet grochu, więc każdy znajdzie smak dla siebie!
O kampanii – jak ProVeg zachęca do spróbowania mleka roślinnego
W czwartek, 16 sierpnia ruszyła wielka kampania społeczna poświęcona mleku roślinnemu. Jej celem jest budowanie nowych nawyków żywieniowych i edukowanie społeczeństwa na temat korzyści spożywania zamienników mleka zwierzęcego. W ramach kampanii organizator, czyli ProVeg International chce pokazać, że mleko roślinne jest etyczne, zdrowe, przyjazne środowisku i smaczne.
Zależy nam, by poprzez pozytywny przekaz, edukację, dostarczenie wiarygodnych informacji oraz praktycznych porad i wskazówek przygotowanych przez ekspertów oraz influencerów, jak największa liczba osób dowiedziała się, dlaczego warto wybierać roślinne alternatywy. Chcemy, by Polacy dzięki naszym działaniom poznali korzyści jakie płyną z wyboru mleka roślinnego, dla naszego zdrowia, dobrostanu zwierząt hodowlanych czy zapobiegania globalnym zmianom klimatycznym. – mówi dr Urszula Zarosa. W ramach kampanii od 16 do 31 sierpnia na wiatach przystankowych zlokalizowanych w centrum Warszawy będziemy mogli zobaczyć citilighty promujące kampani
Ponadto na stronie internetowej worldplantmilkday.pl ruszyło właśnie wyzwanie „7 dni bez mleka”. W ramach 7-dniowego działania zostanie uruchomiony specjalny newsletter. W trakcie tygodnia wszyscy chętni i gotowi podjęcia wyzwania będą mogli dowiedzieć się, jak zastąpić krowie mleko jego roślinnym odpowiednikiem i jak odżywiać się zdrowo. Przepisy z wykorzystaniem napojów roślinnych przygotują znani blogerzy i szefowie kuchni promujący roślinną dietę i styl życia. Będą to m.in. Weganon, Savory or Sweet, Michał Gniłka, Atelier Smaku oraz Aga ma smaka – żyj i jedz zdrowo.