Światowy Dzień Mleka Roślinnego – 22 sierpnia Spróbuj mleka roślinnego!

Dnia 22 sierpnia obchodzimy Światowy Dzień Mleka Roślinnego, zapoczątkowany w 2017 przez koalicję organizacji na czele z ProVeg International, międzynarodową organizacją działającą na rzecz świadomości żywieniowej, i platformą Plant Based News. Z tej okazji ProVeg Polska startuje z kampanią społeczną, w ramach której promuje etyczne, zdrowe i przyjazne środowisku alternatywy dla mleka pochodzenia zwierzęcego. W ramach tegorocznej kampanii na wiatach przystankowych w Warszawie zobaczymy citylighty zachęcające do zamiany mleka krowiego na alternatywy roślinne. Dodatkowo na specjalnie stworzonej stronie internetowej kampanii worldplantmilkday.pl ruszyło 7-dniowe wyzwanie „7 dni bez mleka!”, a topowe wegańskie lokale gastronomiczne będą serwowały kawę i desery na bazie mleka roślinnego w specjalnej cenie lub z bonusami dla klientów.

Mleko roślinne jest lepsze!

Istnieją 3 podstawowe powody, by spróbować mleka roślinnego!

Po pierwsze, nasze zdrowie.

Badania pokazują, że pełnowartościowa dieta roślinna, zawierająca mleko roślinne jest korzystna dla zdrowia i może zapobiec chorobom takim jak: nadciśnienie tętnicze, otyłość, cukrzyca, choroby serca i niektóre nowotwory.

Po drugie, zwierzęta.

Ze względu na ogromną produkcję mleka, krowy mleczne muszą znosić uciążliwe i stresujące warunki życia. Trzymane są w ciasnych kojcach, przez całe życie nie mają dostępu do pastwisk. By produkować mleko, muszą być w ciąży. Przechodzą zatem wymuszone inseminacje, wielokrotne ciąże i ciągły udój. Oddziela się je od cieląt, co obu stronom dostarcza ogromnego stresu.

Po trzecie, środowisko.

Na świecie żyje 270 mln krów mlecznych. Hodowla zwierząt jest jedną z głównych gałęzi gospodarki powodujących zanieczyszczenie środowiska, w tym emisję gazów cieplarnianych, niszczenie gleby, naturalnych siedlisk i bioróżnorodności. Jest też jednym z głównych czynników przyspieszających zmiany klimatu, odpowiadając za 14,5% globalnej emisji gazów cieplarnianych, co przewyższa emisję całego światowego sektora transportu.

Eksperci dodają, że w przejściu na dietę roślinną pomaga dostępność i smak. Napoje roślinne są teraz do kupienia prawie we wszystkich sklepach, supermarketach czy lokalach gastronomicznych. Występują w różnych wariantach i odmianach. Można je produkować z soi, owsa, migdałów, kokosa, konopi, ryżu, orzechów nerkowca, a nawet grochu, więc każdy znajdzie smak dla siebie!

O kampanii – jak ProVeg zachęca do spróbowania mleka roślinnego

W czwartek, 16 sierpnia ruszyła wielka kampania społeczna poświęcona mleku roślinnemu. Jej celem jest budowanie nowych nawyków żywieniowych i edukowanie społeczeństwa na temat korzyści spożywania zamienników mleka zwierzęcego. W ramach kampanii organizator, czyli ProVeg International chce pokazać, że mleko roślinne jest etyczne, zdrowe, przyjazne środowisku i smaczne.

Zależy nam, by poprzez pozytywny przekaz, edukację, dostarczenie wiarygodnych informacji oraz praktycznych porad i wskazówek przygotowanych przez ekspertów oraz influencerów, jak największa liczba osób dowiedziała się, dlaczego warto wybierać roślinne alternatywy. Chcemy, by Polacy dzięki naszym działaniom poznali korzyści jakie płyną z wyboru mleka roślinnego, dla naszego zdrowia, dobrostanu zwierząt hodowlanych czy zapobiegania globalnym zmianom klimatycznym. – mówi dr Urszula Zarosa. W ramach kampanii od 16 do 31 sierpnia na wiatach przystankowych zlokalizowanych w centrum Warszawy będziemy mogli zobaczyć citilighty promujące kampani

Ponadto na stronie internetowej worldplantmilkday.pl ruszyło właśnie wyzwanie „7 dni bez mleka”. W ramach 7-dniowego działania zostanie uruchomiony specjalny newsletter. W trakcie tygodnia wszyscy chętni i gotowi podjęcia wyzwania będą mogli dowiedzieć się, jak zastąpić krowie mleko jego roślinnym odpowiednikiem i jak odżywiać się zdrowo. Przepisy z wykorzystaniem napojów roślinnych przygotują znani blogerzy i szefowie kuchni promujący roślinną dietę i styl życia. Będą to m.in. Weganon, Savory or Sweet, Michał Gniłka, Atelier Smaku oraz Aga ma smaka – żyj i jedz zdrowo.

Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress