Odporność zaczyna się w jelitach

Układ odpornościowy człowieka składa się z wielu narządów, m.in. szpiku kostnego, grasicy, śledziony, węzłów chłonnych, migdałków oraz tkanki limfoidalnej, która znajduje się w dużych ilościach w jelicie cienkim. Także układ pokarmowy wchodzi w skład układu odpornościowego. Tworzy on barierę ochronną dla środowiska wewnętrznego organizmu. To tutaj powstają limfocyty odpowiedzialne za odporność człowieka. Ogromną rolę w zapobieganiu różnych chorób oraz powstawaniu alergii i nietolerancji pokarmowych odgrywa flora bakteryjna jelit. Każdy człowiek ma inny skład bakterii. Mikroflora bakteryjna tworzy złożony ekosystem, który można traktować jako narząd dostosowujący się do potrzeb metabolicznych i szybko ulegający odnowie. W jelicie cienkim bakterie jelitowe biorą aktywny udział w metabolizmie i trawieniu składników pokarmowych. Tutaj też dość szybko zmieniają się pod wpływem pożywienia. Pomagają m.in. w wytwarzaniu enzymów do trawienia różnych białek pokarmowych. W jelicie grubym bakterie nie są aktywne metabolicznie i nie zmieniają się tak szybko.

Bakterie wywołujące pozytywny wpływ na organizm człowieka nazywamy probiotycznymi. Hamują one rozwój patogenów, ponieważ wytwarzają substancje, które niszczą patogeny lub je osłabiają. Są to m.in.: kwasy organiczne, nadtlenek wodoru, bakteriocyny, czyli substancje zabijające mikroorganizmy chorobotwórcze. Dodatkowo utrudniają przyleganie patogenów do nabłonka jelitowego oraz zużywają składniki pokarmowe, które są niezbędne do rozwoju tych patogenów, tym samym pozbawiając je pożywienia. Walczą z mikroorganizmami chorobotwórczymi, broniąc im dostępu w głąb naszego organizmu Zwalczają w ten sposób m.in. rotawirusy, salmonellę, gronkowca złocistego, bakterie e-coli, grzyby czy pałeczkę zapalenia płuc.

Pod wpływem różnych czynników zewnętrznych możemy uszkodzić prawidłową florę bakteryjną jelit. Zaliczają się do nich np. antybiotyki, środki zobojętniające kwas solny w żołądku, tzw. IPP (inhibitory pompy protonowej), preparaty żelaza, niesterydowe leki przeciwzapalne, cytostatyki, metformina, leki immunosupresyjne, przewlekły stres psychiczny, wiek, wysiłek fizyczny, nieodpowiednia dieta bogata w tłuszcze zwierzęce, gluten i cukry proste, czynniki środowiskowe i osobnicze. Na skutek tych czynników rozwija się pasożytnicza flora bakteryjna. Jak sama nazwa wskazuje, nie jest to nic dobrego dla naszego organizmu. Możemy wyhodować sobie florę, która żywi się tylko węglowodanami i wtedy mamy nieodpartą chęć zjadania słodyczy. Im więcej jemy słodkiego, tym lepiej się rozwija. Pasożytnicza flora bakteryjna zagraża naszemu zdrowiu. Sprzyja rozwojowi chorób, zakwasza organizm, doprowadza do rozrostu drożdżaków i grzybów.

Zaburzenia mikroflory bakteryjnej prowadzą do powstawania szeregu dolegliwości. Jedną z nich jest zespół jelita nadwrażliwego, zaliczany do najczęstszych zaburzeń czynnościowych przewodu pokarmowego. Oprócz charakterystycznych dolegliwości brzusznych typu wzdęcia, bóle brzucha, zaburzenia wypróżniania, często towarzyszą mu inne dolegliwości spoza układu pokarmowego takie jak depresja, zaburzenia nerwicowe, lękowe, ciągłe zmęczenie, bóle mięśni, głowy, objawy dysfunkcji układu moczowo-płciowego, układu krążenia.

Wśród innych dolegliwości towarzyszących dysbiozie jelit, pojawić się może stłuszczenie wątroby, alergie, nieprzyjemny zapach z ust, wzdęcia, otyłość, problemy z wypróżnianiem, choroby autoagresywne, rozdrażnienie, niedokrwistość i wiele innych.

Warto zatem, w przypadku zaobserwowanych dolegliwości, rozpocząć terapię probiotykiem w celu odbudowy prawidłowej flory bakteryjnej. Probiotyk to żywe bakterie, które mają dobroczynny wpływ na zdrowie człowieka. Na rynku farmaceutycznym jest wiele preparatów probiotycznych, które nie spełniają oczekiwanych norm ponieważ nie zawierają żywych bakterii. Można przeprowadzić terapię celowaną, po wcześniejszym określeniu własnej flory bakteryjnej jelita.

Dobrane będą wówczas indywidualnie odpowiednie szczepy bakteryjne. Można również zastosować właściwą probiotykoterapię przez okres kilku miesięcy, po wcześniejszej konsultacji z lekarzem, farmaceutą, dietetykiem, trenerem, jeśli mają odpowiednią wiedzę na temat probiotykoterapii.


AUTORKA: Dr n. med. Marzena Rypina, Kierownik Instytutu Zdrowia w Hotelu Wellness ProVita, dietetyk, dietoterapeutka wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej


Więcej artykułów przeczytacie w wersji drukowanej magazynu, do kupienia w naszym sklepie internetowym, zapraszamy również na FB E!stilo gdzie znajdziecie więcej informacji na temat Ekologicznego Magazynu E!stilo Magazine oraz zdrowego i naturalnego sposobu życia


 
 
 
 
 

Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress