Alergie – przyczyny i rozwiązania

Jerzy Zięba – od ponad 20-stu lat zajmuje się naturoterapią. Autor „Ukryte Terapie, czyli czego Ci lekarz nie powie”. Szef Katedry edukacji zdrowotnej w stowarzyszeniu polska Akademia zdrowia. prowadzi wykłady i seminaria w polsce oraz na świecie, dotyczące prostych i skutecznych metod leczenia i zapobiegania chorobom. Jest dyplomowanym hipnoterapeutą klinicznym w Australii i USA. Więcej informacji o jego działalności na www.ukryteterapie.pl.

Ekspert Estilo, Krzysztof Mencel rozmawia z Jerzym Ziębą.


 

Skąd się biorą alergie?

Odczyn alergiczny powstaje wówczas, gdy układ immunologiczny zaczyna walczyć z czymś co uznaje za ciało obce. Najczęściej tym „czymś” są obce białka. Jeśli układ immunologiczny jest w takim stanie nieustannego pobudzenia i walki, powstaje alergia. Powinniśmy pamiętać, że nie zawsze wynikiem alergii jest odczyn na skórze. Najczęściej tak się dzieje, bo skóra najszybciej reaguje. W efekcie powstają przeróżne atopowe zapalenia skóry, egzemy czy np. łuszczyca. Ale odczynem alergicznym jest także astma albo np. ból stawów, co często nie jest łączone z alergią.

Jest wiele istotnych powodów, dla których powstają mechanizmy alergiczne. Jednym z najważniejszych jest odwodnienie. Tak, tak, to właśnie brak odpowiednich ilości wypijanej świeżej wody może prowadzić do alergii. Wówczas w organizmie gromadzi się dużo toksyn i w konsekwencji bardzo często powstają stany zapalne. Spowodowane są one uwolnieniem histaminy. A woda działa przeciwhistaminowo. Dlatego w bardzo wielu przypadkach, nawet poważnych alergii, można się ich pozbyć tylko poprzez odpowiednie nawodnienie organizmu.

Jedną z podstawowych terapii antyalergicznych jest picie dużych ilości wody z solą. Jednak nie ze zwykłą solą – tylko z solą himalajska gdyż zawierają one kilkadziesiąt mikroelementów i pierwiastków śladowych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Brak tych mikropierwiastków także może prowadzić do alergii.

Inną przyczyną alergii może być nadmiar pasożytów lub grzybów w organizmie. Mam nadzieję, że wie o tym już każda mama małego alergika. Bo pasożyty, a właściwie to ich odchody to silne toksyny (także neurotoksyny). To właśnie one stymulują układ immunologiczny i mogą prowadzić do alergii, jak też do wielu objawów chorób neurologicznych i nie tylko.

Oczywiście, to nie jest tak, że należy pozbyć się wszystkich pasożytów czy grzybów, bo jak się okazuje, niektóre z nich są nam potrzebne. Ale u alergików z reguły występuje ich duży nadmiar i przez to brak równowagi we florze bakteryjnej jelit.

Jeśli pozbędziemy się niektórych z nich, które są najbardziej toksyczne – wówczas często alergie mijają.
Kolejnym ważnym elementem sprzyjającym alergiom są toksyczne substancje chemiczne zawarte w jedzeniu i naszym otoczeniu. Wielokrotnie reagujemy alergicznie nie na jedzenie, ale właśnie na zawarte w nim dodatki (takie jak barwniki, konserwanty czy np. glutaminian sodu).

Niezwykle istotnym elementem jest zbyt niskie zakwaszenie żołądka. Prowadzi to do nieprawidłowości w trawieniu, przede wszystkim białek, jakie spożywamy w jedzeniu. Źle strawione białka są rozpoznawane przez system immunologiczny jako ciała obce i są one atakowane przez nasz własny układ odpornościowy. To duży problem, wiele dzieci dziś rodzi się już ze zbyt małym zakwaszeniem żołądka.

Bywa również, że to szczepionki są źródłem toksyn przyczyniających się do wystąpienia alergii. Nie tyle chodzi tutaj o same wirusy czy bakterie będące składnikiem aktywnym szczepionek. Szkodliwe są przeróżne dodatki (rtęć, aluminium czy formaldehydy), które są dodawane przez producentów, aby stabilizować czy konserwować szczepionkę. Sami producenci szczepionek nie zawsze są w stanie określić co dokładnie się jeszcze w nich znajduje. W przypadku szczepionek znacznie bardziej istotna wydaje się być reakcja ze strony układu neurologicznego, czyli możliwość uszkodzenia układu nerwowego przez substancje neurotoksyczne jakimi są np. rtęć.

Dlaczego obserwujemy w ostatnich latach tak duży wysyp alergii?

Ja bym chyba największe znaczenie przyłożył do zatrucia chemicznego żywności. To prawdziwy obłęd, co się dzieje w przemyśle spożywczym, który dążąc do sztucznej poprawy wyglądu, czy smaku faszeruje żywność coraz bardziej szkodliwą chemią. Zamiast zadbać o wysoką jakość składników, używa się coraz gorszych surowców, a w zamian poprawia się żywność poprzez przeróżne dodatki. Dla przykładu w USA jest ponad 15.000 substancji chemicznych, które mogą być dodawane do żywności.

Jak się bronić przed alergiami?

Kluczem do tego jest to, abyśmy wrócili do natury jeśli chodzi o jedzenie. To wydaje się być trudne, ale jest możliwe. Wszędzie opowiadam, że właśnie my Polacy, mamy wielką szansę, aby się do tej zmiany przyczynić. W Polsce jest tak wiele obszarów, na których ziemia jest czysta ekologicznie, a mimo wszystko nie jest wykorzystywana do upraw organicznych. To woła o pomstę do nieba. Cały tzw. świat zachodni coraz bardziej odchodzi od zatrutej chemicznie żywności w kierunku Bio i Eko. Moglibyśmy zrobić z tego żyłę złota, ale na razie nie potrafimy.

Musimy się sami bronić “głosując nogami”. Jeśli będziemy kupować coraz więcej żywności zdrowej, wówczas producenci stopniowo będą zwiększać w nią swoje zaangażowanie i będzie coraz bardziej dostępna. Zatrucie żywności jest przeogromne. Niewiele osób wie, że 80 % antybiotyków produkowanych na świecie jest przeznaczonych dla zwierząt hodowlanych. Oznacza to, że znajdują się one później w pożywieniu jakie ludzie spożywają. Tak samo warzywa. Nie zawierają już prawie w ogóle składników mineralnych, za to mnóstwo pestycydów i herbicydów, a nie mając systemu wydalniczego, każde warzywo, które wchłonie toksynę nie może się jej już pozbyć. Wykazano, że wiele warzyw jest bardziej toksycznych niż np. mięso.

Taka żywność powoduje, że flora bakteryjna w naszych jelitach jest uszkodzona. A to właśnie sprawne funkcjonowanie jelit decyduje w ogromnym stopniu o naszym zdrowiu, w tym o występowaniu alergii. Każdy bez wyjątku antybiotyk dokonuje wielkiego zniszczenia w naszej florze bakteryjnej. My tej flory bakteryjnej nie odbudowujemy i na ogół nie wiemy jak o nią zadbać. W tej sytuacji alergie rozwijają się w niesamowitym tempie. Czas to zmienić. Po prostu jedzmy zdrowo, używajmy znacznie mniej antybiotyków, częściej sięgajmy do terapii naturalnych i żyjmy mądrze.


Więcej artykułów przeczytacie w wersji drukowanej magazynu, do kupienia w naszym sklepie internetowym, zapraszamy również na FB Estilo gdzie znajdziecie więcej informacji na temat Ekologicznego Magazynu Estilo Magazine oraz zdrowego i naturalnego sposobu życia

Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress