Dzień Chwasta – 28 marca!

Mogą być niecodzienną przyprawą albo nawet daniem głównym. Zastosowanie mają ogromne. Jednak teraz mało kto już o nich pamięta. Widzimy w nich raczej niepożądane chwasty, a nie jadalne rośliny, które nie dość że mogą być smaczne, to jeszcze mają właściwości lecznicze. Zobacz więc, jakie rośliny możesz zbierać i jak możesz je wykorzystać. Tylko pamiętaj! Nie zbieraj ich przy drogach, w pobliżu zakładów przemysłowych, ferm, pól uprawnych i wysypisk śmieci.

Stokrotka pospolita (Bellis perennis).

Cały jej urok oddaje łacińska nazwa, bo rzeczywiście jest urocza. I, jak się okazuje, jadalna. Spotkasz ją na łąkach i trawnikach. Kwitnie niemal cały rok. Ma smaczne liście i kwiaty. Te ostatnie, jak opisuje w swojej książce „Dzikie rośliny jadalne” Łukasz Łuczaj, botanik i specjalista od odżywiania się dzikimi roślinami, są nawet smaczniejsze. Można je jeść na surowo i ugotować. Idealna jako dodatek do sałatek. Pięknie można nią przystroić talerz z potrawami. To też wartościowy dodatek do zup.

Szczaw zwyczajny (Rumex acetosa). Znany chyba przez wielu, no bo kto nie jadł w życiu zupy szczawiowej. Chociaż o czysty szczaw coraz trudniej. Zwykle rośnie na wałach przeciwpowodziowych, na łąkach. Nie jedz go za dużo, bo może pogarszać stany chorobowe związane z kamicą nerkową i artretyzmem.
 

Przytulia właściwa (Galium verum). Rośnie często przy torowiskach. Jej liście można jeść na surowo lub ugotować. A jej prażone nasiona mogą zastępować kawę.
 
 
Bluszczyk kurdybanek (Glechoma hederacea).

Rośnie w lasach i zaroślach. Ma lekko gorzkawy smak. Możesz go dodać do sałatek, czy zup.
 
 
Podbiał pospolity (Tussilago farfara).

Spotkasz go w miejscach opuszczonych przez ludzi, na ruinach, też w lasach. Używany jest do wyrobu syropu na przeziębienie. Roślina nie jest smaczna, ale za to bardzo zdrowa. Można z niego parzyć herbatki
 
 

Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica). Parzy, ale ma też zalety. Rośnie na dobrych i żyznych glebach. Możesz jej używać zamiast szpinaku. Idealnie smakują jej świeże liście, ugotowane zaprawione śmietaną. To smaczny dodatek do sałatek i kanapek. Można ugotować z niej zupę, podobnie jak ze szczawiu.
 

Cykoria podróżnik (Cichorium intybus). Ma piękne niebieskie kwiaty. Surowa jest bardzo gorzka. Jadalny jest jej korzeń, który najlepiej wykopać przed kwitnieniem. Ale należy go kilka razy przegotować, za każdym też razem odlewając wodę. Jest bogata w skrobię i inulinę

Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress